Trotec Laser: Lampen 'Lotus'

Bloemvormige lampen van laser-gesneden berkentriplex

DescriptionDe ‘Lotus’ lamp was de inzending van Foxworks voor de Trotec design Awards 2019. Opdracht van deze wedstrijd was een ontwerp dat op een Trotec lasersnijder gemaakt kan worden.

Het ontwerp voor de Lotus lampen is een set van twee kappen voor een staande en een hangende lamp. Het idee erachter was om een lamp te ontwerpen die eenvoudig in elkaar gezet kan worden zonder gebruik van lijm, en die als een bouwpakket klein verzonden kan worden voor wereldwijde verkoop via een webshop. De kap van beide varianten bestaat uit 22 vlakke delen berkentriplex die zonder lijm of andere hulpmiddelen in elkaar geschoven kunnen worden en met sleuven en haakjes in elkaar grijpen. De opzet was om, ondanks dat de kappen uit enkel vlakke delen bestaan, toch een organische ruimtelijke vorm te creëren. Als extra uitdaging is er daarom voor gekozen uit te gaan van een vijfvoudige symmetrie.
Om de lampenkappen wereldwijd te kunnen aanbieden, is als lampbasis gekozen voor een vrijwel overal beschikbare lampvoet en fitting van IKEA. De staande lamp past op de SKAFTET lampvoet en de hangende lamp op de HEMMA fitting.
Door het gebruikte 3 mm berkentriplex voor het lasersnijden te beitsen of te lakken, kunnen verschillende uitstralingen worden verkregen.

Referentie: Trotec

Gecategoriseerd onder:

productontwerp